Bepaalde eetgewoonten vertragen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, dementie en andere neurologische aandoeningen aanzienlijk. Dat blijkt uit een langlopend Zweeds onderzoek bij bijna 2.500 ouderen. De onderzoekers volgden deelnemers vanaf hun zestigste en beoordeelden hun voeding meerdere keren tijdens de studieperiode. Na vijftien jaar hadden mensen die het gezondste aten gemiddeld twee chronische ziekten minder ontwikkeld dan degenen met de slechtste eetgewoonten. Op die leeftijd telk elk kwaaltje, dus dit is significant.Het team onderzocht vier verschillende voedingspatronen. Drie daarvan bleken sterk beschermend te werken tegen de opstapeling van ziektes: het gaat om drie gezonde voedingspatronen met gemeenschappelijke kenmerken: veel groenten, fruit, volkoren granen, noten en vis, en weinig bewerkt vlees, suiker en verzadigd vet.Een vierde voedingspatroon, dat ontstekingsbevorderende voeding bevat, toonde het t …
Lees het gehele artikel
Bron: Dit is wat je moet eten als je dementie en hartziekten wilt voorkomen | welingelichtekringen